30.03.2010

 

Culegerea recoltei

Ce cantitate de cereale poţi recolta în doar opt ore? Răspunsul este 551 tone – dacă stai pe scaunul operatorului combinei de recoltat CR 9090 produsă de fabrica New Holland din Belgia. De fapt, cele 551 de tone recoltate de combina CR 9090 au stabilit un record mondial Guinness în septembrie 2008.

Unul din secretele care au făcut posibil recordul mondial este tehnologia rotoarelor duble, care a fost optimizată pentru cel mai nou model de combină de recoltat New Holland. Rotoarele uble de mari dimensiuni asigură o capacitate utilă absolut unică. Cercetările extinse întreprinse de inginerii de dezvoltare de la New Holland au condus la obţinerea unor sisteme complet integrate care optimizează debitul de curgere a cerealelor în funcţie de tipul de cereale şi de încărcarea combinei de recoltat.

Mai mult decât putere
Această combină, deţinătoare a recordului mondial are o serie de caracteristici importante, pe lângă productivitatea şi puterea evidente. Cabina spaţioasă dispune de o suprafaţă vitrată de 5,8 metri pătraţi şi este izolată foarte eficient de zgomotul produs de motorul uriaş şi de procesul de recoltare. „Intrarea în cabina acestei combine este similară cu instalarea în cockpitul unui avion”, spune Peter Tylleman, Supervizor Producţie pentru combinele CR 9090 la fabrica New Holland din Zedelgem. Este o manieră concisă de exprimare a diferenţei dintre instalarea în scaunul operatorului unei combine moderne, de înaltă tehnologie, şi tipul de echipamente care îi vine în minte unui necunoscător atunci când se gândeşte la tehnologiile agricole. Combina CR9090 este un bun exemplu pentru modul în care evoluţia tehnologiei informaţiei a schimbat structura vieţii moderne. Operarea modelului vârf de gamă de la New Holland a fost îmbunătăţită printr-o adaptare a sistemului de poziţionare globală utilizat pentru autovehicule, numit DGPS (sistem de poziţionare globală diferenţial), în plus, o varietate de sisteme ce monitorizează uniformitatea şi calitatea debitului de cereale.

Vibraţii extreme
O echipă de filmare Henkel a avut ocazia de a arunca o privire „în spatele scenei” procesului de producţie de la New Holland din Zedelgem, Belgia. Într-un interviu, inginerul mecanic Frank Duquesne de la New Holland vorbeşte despre condiţiile dificile în care trebuie să lucreze clienţii companiei: „Concret, fermierii şi contractorii trebuie să strângă recolta într-o perioadă de timp foarte scurtă. Ca urmare, fiabilitatea combinelor noastre de recoltat este foarte importantă.” Acesta este momentul în care intră în scenă adezivii anerobi de la Henkel. Pentru a asigura un înalt nivel de fiabilitate, New Holland utilizează o gamă largă de produse anaerobe. „Utilizăm Loctite pentru a asigura îmbinările cu şuruburi critice, cum ar fi cele de la ciurul oscilant. Aici – unde există cele mai puternice vibraţii – îmbinările cu şuruburi trebuie să rămână perfecte pe întreaga durată de viaţă a echipamentului”, explică Duquesne. Una dintre componentele cel mai puternic solicitate a acestor combine de recoltat de înaltă performanţă, de 600 CP, este treierătoarea cu rotor dublu menţionată anterior. Asiguratorul de filete de mare rezistenţă Loctite 270 este utilizat pentru a asigura şuruburile treierătoarei. Întrucât accesul ulterior la aceste componente este foarte dificil, aceasta este singura modalitate de a ne asigura că rezistă la vibraţiile extreme create de acţiunea de treierare în perioada de recoltare constantă, intensă, care poate dura câteva săptămâni. Un angrenaj central acţionează cele două rotoare de 2,5 m lungime ale treierătoarei. Inginerii de la New Holland utilizează Loctite 638, un adeziv anaerob de mare rezistenţă, pentru asamblarea îmbinărilor arbore-butuc. Cu ajutorul unui activator, adezivul se întăreşte instantaneu şi fixează ferm angrenajul central - chiar şi în condiţiile treierării a 551 tone în opt ore.

Fiabilitate niciodată compromisă
Multe componente importante ale combinelor de recoltat New Holland sunt acţionate şi controlate de mecanisme hidraulice. Pentru asamblarea sistemului hidraulic, se utilizează Loctite 542, pentru a preveni orice scurgeri, chiar şi în cele mai solicitante condiţii. Prin asigurarea funcţionării line a echipamentelor, acest etanşant de filete Loctite are un rol major în gradul înalt de mecanizare a agriculturii contemporane. Produsele anaerobe Loctite nu sunt utilizate doar datorită numeroaselor avantaje tehnice pe care le oferă, ci şi deoarece contribuie la optimizarea proceselor de asamblare. Etanşantul pentru flanşe Loctite 515, de exemplu, este utilizat în cursul fazei de pre-asamblare, pentru o protecţie eficientă şi rentabilă a lagărelor de arbori împotriva umezelii provenite de la procesul de spălare. Astfel se evită o fază suplimentară costisitoare şi consumatoare de timp, fără a compromite fiabilitatea componentelor.

Obţinerea rezultatelor scontate
Utilizarea materialelor şi componentelor adecvate înseamnă, totuşi, câştigarea bătăliei doar pe jumătate. Chiar şi cele mai bune componente nu înseamnă nimic fără specialiştii capabili să le utilizeze în modul cel mai eficient. De aceea, New Holland dedică un mare volum de timp şi resurse pentru instruirea personalului. În 2008, compania a deschis un nou centru de nstruire pentru angajaţii proprii. „Henkel este singurul furnizor al cărui reprezentant a devenit o „componentă” fixă a programului de instruire, deoarece New Holland consideră adezivii o tehnologie de bază pentru procesul lor de fabricaţie”, explică Talitha van Drom, manager principal Henkel pentru relaţia cu clienţii, responsabil pentru colaborarea cu New Holland. Scopul instruirii este să asigure angajaţilor New Holland cunoştinţele de bază despre tehnologia adezivilor. „Am avut posibilitatea să lămurim anumite neînţelegeri şi să optimizăm fluxul de ucru”, spune van Drom, care a ţinut ea însăşi programele de instruire. Succesul remarcabil al produselor New Holland se datorează unei combinaţii reuşite între devotament faţă de propriul personal, tehnologii de ultimă oră şi robusteţe. Henkel are o lungă tradiţie înrădăcinată ferm în aceleaşi valori, ceea ce explică parţial motivele pentru care cele două companii olaborează foarte bine de mai mulţi ani. Principalul motiv pentru care New Holland a ales Henkel drept furnizor principal nu are nicio legătură cu ideea de filosofii similare, totuşi: simplul fapt că, în orice medii solicitante, produsele Loctite® sunt prima opţiune – deoarece se comportă la nivelul aşteptărilor, indiferent de gradul de solicitare la care sunt supuse, este suficient.
Produse şi Pieţe
Aveţi nevoie de ajutor?

Sunaţi la: 0745 11 30 22

Media & Materiale de descărcat