11.05.2009

 

Înaltă tehnologie din Suedia

Razele soarelui de dimineaţă se reflectă pe suprafaţa calmă a mării, înainte de a atinge farul alb, în funcţiune de mai bine de o sută de ani. Micile bărci cu pânze se leagănă în sus şi în jos în dană, casele de lemn cu acoperişuri joase caracteristice străjuiesc marginea apei iar ţipetele pescăruşilor sunt singurele sunete purtate de vânt.

De la începuturile sale modeste - compania s-a înfiinţat în 1912 ca şantier naval pentru vase de pescuit, Berg Propulsion s-a dezvoltat devenind companie multinaţională constructoare de elice pentru toate tipurile de nave. Petroliere, nave port-container, nave de transport şi iahturi de lux, pentru a enumera doar câteva, toate se bazează pe experienţa şi calificarea specialiştilor Berg Propulsion. Cererile plasate datorită fiabilităţii şi durabilităţii elicelor CP (cu pas variabil) produse de Berg sunt enorme: Odată elicea instalată pe navă, modificările sunt extrem de dificile, iar elicele urmează a fi utilizate timp de 25 de ani sau mai mult. Nu este permisă nici cea mai mică eroare, deoarece siguranţa navelor şi a vaselor de transport depinde de calitatea produsului. Banii sunt un alt aspect important; fiecare zi în care vasul trebuie să rămână la docuri pentru reparaţii costă proprietarul între 15 şi 20.000 USD, explică Directorul General al Berg, Anders Christoffersson.

Companii familiale devenite companii mondiale
Progresul tehnologic îşi lasă amprenta pe fiecare aspect al vieţii noastre, iar procesul de fabricaţie aplicat de uzina de pe idilica insulă Öckerö nu face excepţie de la regulă. Multe s-au schimbat de când Johann Wiktor Berg a fabricat prima elice cu pas variabil pentru un vas de pescuit din lemn, în 1929; una din aceste schimbări o reprezintă utilizarea produselor Henkel Loctite. Berg Propulsion şi Henkel, liderul mondial în tehnologia adezivilor, au multe în comun: ambele şi-au început activitatea ca mici companii familiale axate pe produse de înaltă calitate, şi ambele s-au dezvoltat pentru a deveni companii de succes cu activitate la scară mondială.

Nu se admite nicio eroare
În fiecare etapă a procesului de fabricaţie, produsele Loctite joacă un rol important: Filetele conductelor hidraulice responsabile de controlul fiecărei pale a elicei sunt fixate cu Loctite 638. Aceste conducte trebuie să reziste la presiuni de peste 70 bari, care reprezintă de două ori forţa la care vor fi supuse palele în ocean. Etanşarea cu adezivi trebuie să fie ermetică după o oră, deoarece după acest interval conductele hidraulice sunt încorporate în arbore. Un alt exemplu de aplicare a progresului tehnologic este fabricarea distanţierului care protejează unităţile de control ale elicei. Distanţierul este fixat de unităţile de control cu 4 şuruburi, asigurate cu Loctite 243. „Loctite creşte fiabilitatea produselor noastre. Colaborăm îndeaproape cu departamentul tehnic Loctite în cursul procesului de dezvoltare şi de producţie” spune Christofferson.

Lars Andreasson, de la departamentul Inginerie Industrială Loctite explică: „Putem acorda asistenţă clientului, de exemplu, calculând presiunile la care trebuie să reziste produsul. Este o formă de lucru în echipă. Scopul nostru este să acordăm asistenţă clientului dezvoltând soluţii personalizate.” Procesul de fabricaţie a elicelor de nave a parcurs un drum lung. Iar ceea ce este interesant de reţinut este faptul că există un fel de teorie a conspiraţiei în legătură cu originea acestei tehnologii. Este posibil ca englezul Francis Smith, care a primit meritele pentru invenţie, să fi fost precedat de fapt de un austriac entuziast, Josef Ressel. Din păcate, totuşi, acest aspect nu a fost rezolvat în timpul vieţii lui Ressel iar meritele care, privind retrospectiv, par a i se fi cuvenit, nu i-au fost recunoscute niciodată. În timp ce progresul tehnologic pare a fi de neoprit, după cum o demonstrează şi cooperarea dintre Berg Propulsion şi Henkel pe idilica insulă Öckerö, aspectele legate de proprietatea intelectuală par a mai avea de aşteptat.
Produse şi Pieţe
Aveţi nevoie de ajutor?

Sunaţi la: 0745 11 30 22

Media & Materiale de descărcat