02.12.2010

 

Domeniu de nişă de înaltă precizie

Ce este o navetă carteziană? Un micromanipulator? Dar un manipulator po- lar pentru fibre de carbon? Dacă răspunsul dumneavoastră este un simplu „Nu ştiu”, atunci probabil că nu aţi auzit nici de AMG SA din Franţa.

AMG este una din acele companii de dimensiuni medii care operează cu succes, dar discret, pe piaţa internaţională. Activând într-o zonă de nişă a pieţei, AMG a reuşit să deschidă filiale în locaţii cheie din Europa şi de pe continentul american.

Producerea unor dispozitive precum micromanipulatoarele necesită producţie de înaltă precizie. De ce procesul de producţie este atât de solicitant şi sofisticat devine evident când aruncăm o privire la ce face un micromanipulator, ca dispozitiv utilizat în interacţiunea fizică cu o mostră aflată sub microscop. Aici este necesar un nivel de acurateţe al deplasării care nu poate fi obţinut doar cu mâna liberă.

Întâlnire la nivel înalt
Produsele AMG sunt utilizate şi în spaţiu, de exemplu manipulatoarele polare, un alt tip de robot. Pentru a activa la acest nivel, AMG trebuie să atragă cei mai de încredere furnizori de materiale şi echipamente. Aici se întâlnesc Loctite şi AMG.

La proiectarea unui robot pentru industria auto, AMG s-a lovit de problema lipirii aluminiului cu aluminiul de turnare. Forţele pe care roboţii trebuie să le suporte la utilizare pot atinge până la şase G. Iniţial, AMG a încercat să utilizeze tehnologii convenţionale, adică mecanice, de asamblare. Dar această abordare – de exemplu sudura– nu a dat rezultate. Îmbinarea nu a fost suficient de puternică pentru a garanta funcţionarea dispozitivului. AMG s-a orientat către Loctite, şi tehnicienii Loctite au găsit o soluţie: Loctite 9466 2K Epoxy. Utilizarea tehnologiei cu adezivi a permis braţului robotic să treacă toate testele - articulaţia s-a dovedit suficient de puternică.´

Rezistenţă unică
Adezivii epoxidici fac parte dintr-o clasă de adezivi cunoscuţi ca adezivi structurali sau adezivi prelucrabili. Adezivii epoxidici pot fi dezvoltaţi pentru aproape orice aplicaţie. Faţă de adezivii obişnuiţi, adezivii epoxidici sunt practic unici în rezistenţa termică şi chimică. Loctite oferă o gamă largă de adezivi epoxidici şi poate dezvolta adezivi epoxidici specifici pentru anumite utilizări.

În cazul AMG nu a fost necesar, deoarece soluţia s-a găsit în gama de produse existentă. Oricum, această situaţie se poate modifica în viitor, având în vedere dezvoltarea activităţii AMG şi tipul de probleme cu care se confruntă.

Unul din motivele pentru care furnizorul francez de robotică şi microelectronică poate răspunde atât de eficient este specializarea în anumite domenii de nişă.
Produse şi Pieţe
Aveţi nevoie de ajutor?

Sunaţi la: 0745 11 30 22

Media & Materiale de descărcat