04.10.2011

 

O bestie frumoasă

S-a întunecat, temperatura a scăzut deja sub -16 °C, începe să ningă şi sunteţi pe o pantă alunecoasă de 30°. Nu sunt chiar condiţiile ideale pentru condus, dar această fiară, Prinoth Beast, de un argintiu metalic alunecos, nici măcar nu clipeşte. Nici nu-i de mirare - acest plug de zăpadă, un adevărat monstru, este cel mai puternic din lume! Este şi cel mai eficient, având lăţimea de lucru mai mare cu peste 40%, ceea ce este minunat pentru mediu.

Inima acestei fiare (Beast) este un motor diesel turbo Caterpillar C13 Acert de 12,5 l, care asigură o putere uriaşă, de 527 c.p. la numai 1.800 rot/min şi corespunde standardului Euromot III A. Patru pompe hidrostatice Bosch Rexroth de 180 cmc transmit puterea la şenile şi acţionează plugurile şi lamele. Dar Beast nu înseamnă numai performanţă, ci şi imagine şi confort. Stilat la exterior şi interior în celebrul studio de design Pininfarina, este pe cât de aspectuos, pe atât de confortabil.

Pregătirea pistelor se face cel mai bine noaptea, când schiorii şi boarderii se distrează în baruri sau sunt deja în pat, la căldură. Dar acolo, afară, nu este atât de plăcut, cu temperaturi care coboară la peste 30 de grade sub zero, iar pantele pot avea unghiuri mai abrupte de 45°. Prinoth se bazează pe produsele Loctite folosite extensiv la Beast, pentru a fixa componente şi a etanşa sistemul hidraulic, indiferent de cât de negative sunt temperaturile.

Chiar poate fi adevărat?
Schiorii care pornesc în cursa de coborâre din vârful unei pârtii abrupte şi dificile, aşteaptă cu nerăbdare - fiorul vitezei, curentul de aer rece, şuieratul zăpezii. La fel se comportă şi Beast, dar asemănarea se opreşte aici. Vă aşezaţi comod într-un scaun confortabil de tip maşină de curse, protejat bine de un sistem de hamuri pentru a nu vă răsturna în faţă, la o temperatură plăcută de 20 °C, ascultând muzica relaxantă a Kruder & Dorfmeister prin sistemul de sunet hi-fi. Şi acum urmează etapa cea mai
captivantă, vă rotiţi brusc pentru a urca înapoi aceeaşi pantă abruptă, răsturnând în acelaşi timp tone de zăpadă! Şi în ciuda unghiurilor nebuneşti de periculoase, vă simţiţi complet stabil şi în control. Utilajul, cu cei 527 c.p. şi cuplul de 2.216 Nm, este puternic ca un vapor. Nu există manevre dramatice de accelerare ori frânare, ci doar sentimentul că nimic nu vă poate opri.

Beneficii uriaşe
Argumentul oferit de Beast este că, datorită puterii sale colosale şi performanţelor de deszăpezire, poate pregăti pistele mult mai eficient decât utilajele mici economisind până la 40 % timp şi costuri. Prinoth aparţine LEITNER Technologies care cunoaşte absolut toate aspectele legate de infrastructura de schi. Conglomeratul italian, cu sediul în Sterzing, este lider mondial în schi-lifturi şi instalaţii de schi, dar şi o forţă majoră în transportul urban pe cabluri şi turbine eoliene.

Un operator de utilaj odihnit şi relaxat este la fel de important - oboseala înseamnă mai multe frâne, ceea ce creşte riscul de a face greşeli. De aceea Prinoth a lucrat cu Pininfarina la proiectarea unui cockpit cu utilizare simplă şi intuitivă. Detaliile de fabricaţie sunt, fireşte, la cel mai înalt standard - şi complet personalizate, astfel încât Beast corespunde exact specificaţiilor individuale ale operatorilor de utilaje şi proprietarilor de staţiuni.

Securitatea şi controlul
Pregătirea pistelor nu este lipsită de riscuri, iar staţiunile utilizează plugurile nu numai pentru pregătirea pantelor, dar şi pentru prevenirea formării unor troiene periculoase de zăpadă. Controlul este cheia unei activităţi sigure, iar Beast utilizează tehnologia CAN-bus care integrează sistemele operaţionale şi condiţiile de conducere pentru a asigura date în timp real necesare diagnosticelor on-board, astfel încât operatorii să ştie exact tot ce se întâmplă în jurul lor. Şi, pentru cazul apariţiei unor evenimente mai grave, cockpitul este protejat de o cuşcă de siguranţă.

Sinonim cu fiabilitatea
Utilajele Prinoth sunt renumite pentru calitatea şi fiabilitatea lor, de aceea sunt aleşi numai cei mai buni parteneri, cum ar fi Pininfarina şi Caterpillar. Dar, după cum se spune, eşti doar atât de puternic cât este veriga ta cea mai slabă, deci pentru a fi siguri că verigile sunt cât mai puternice posibil, fabrica de asamblare Prinoth din Sterzing foloseşte produse Loctite de la etanşanţi şi adezivi generali, până la asiguratori de filete şi fixatori de asamblări cilindrice coaxiale. „Liniile de producţie de aici sunt unice, pentru că utilajele sunt personalizate, nu produse de serie,” explică Peter Wieser, şeful secţiei de asamblare. „Înseamnă că trebuie să fim flexibili. Din fericire pentru noi, Loctite are produsele adecvate tuturor cerinţelor noastre etichetate clar şi uşor de utilizat, acestea fiind lucruri vitale atunci când ai foarte mult de lucru.”
Produse şi Pieţe
Aveţi nevoie de ajutor?

Sunaţi la: 0745 11 30 22

Media & Materiale de descărcat